הרציונל של התכנית. שימור המורשת הבנויה, על ההתמחויות השונות שבה, כמו שימור פסיפסים ופרסקאות, מחייב ידע במגוון נושאים ומיומנויות. המשמר נדרש להבין את הגישות הרווחות בשימור שמקורן בעקרונות השימור ובאתיקה המקצועית; להיות בעל ידע בחומרי בנייה, בטכנולוגיות בנייה עתיקות, בגורמי בליה והרס, בתיעוד ובתכנון השימור; וכמובן להיות בעל ידע טכני וליישם את כל אלה בהתערבות המשמרת.
בשנים האחרונות חלה התפתחות ניכרת בלימודי השימור בישראל. כיום, קיימים מסלולי לימוד אקדמיים שעניינם שימור המורשת, ומגוון קורסים, השתלמויות קצרות, ימי עיון, סיורים והכשרות לא פורמליות בשימור. עם זאת, הקורס האחרון להכשרה מעשית נערך בשנת 1995 ברשות העתיקות, והצורך בתכנית הכשרה מקצועית ומעשית למשמרים הפך לצו השעה.
קורס השימור. קורס השימור המעשי ניצב במרכזה של תכנית ההכשרה. הוא מתקיים במרכז הבין-לאומי לשימור ע"ש העיר רומא בעכו העתיקה ובמספר אתרים נוספים. סדנאות מעשיות מתקיימות במבצר יחיעם, בבית שאן, בקיסריה, בתל אביב, במגדל צדק ובממשית. משך הקורס 24 מפגשים יומיים הנמשכים חמישה חודשים. בסה"כ המשתתפים בו מקבלים 192 שעות הכשרה בשימור המורשת.